Warto wiedzieć

Korek, mała rzecz, ale bardzo ważna. Podobno w XVIII w. wynalazł go zakonnik Dom Perignon z opactwa Hartvillers w Szampanii. Wprowadzenie korka było bardzo ważnym wydarzeniem w historii wina, bo rozwiązało istniejący od wieków problem z przechowywaniem i konserwacją tego trunku. Dzięki niemu można przechowywać wino przez wiele lat bez obawy, że ulegnie zniszczeniu.

Korki wykonuje się z kory drzewa korkowego rosnącego w Hiszpanii i Portugalii. Zazwyczaj korki mają długość około 50 mm (do win szlachetnych stosuje się nieco dłuższe) i średnicę około 20 mm, aby szczelnie zamknąć mający 18,5 mm otwór w butelce. Wciska się je automatycznie podczas rozlewania, wina. Z wyciągnięciem korka z butelki, jak wiemy, czasami bywa kłopot. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów korkociągów i każdy ma oczywiście swoje zalety i wady. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, aby spirala była wykonana z materiału o odpowiedniej twardości i była w miarę możliwości cienka a całe urządzenie nie wymagało użycia zbyt dużej siły.
Otwierając butelkę, należy pamiętać, żeby wkręcając spiralę korkociągu (koniecznie pionowo i centrycznie) nie przebić go. Po wyciągnięciu korka obowiązkowo należy poddać go oględzinom. Jeśli jego część pozostająca w kontakcie z winem będzie spleśniała i pachniała „mokrą ścierką”, wino nie nadaje się do spożycia. Tego rodzaju wadę wina określa się jako „wino korkowe” i jest ona spowodowana zainfekowaniem korka w trakcie produkcji trójchloroanizolem. Korek suchy będzie świadczył o złym sposobie przechowywania wina (w miejscu o zbyt małej wilgotności lub niewłaściwej pozycji). Ślady przenikania wina w głąb korka na znacznej długości mogą świadczyć o tym, że jest ono zwietrzałe, czyli pozostawało w kontakcie z powietrzem.
Od pewnego czasu stosuje się inne sposoby zamykania butelek. Korki z tworzywa sztucznego i zakrętki metalowe stosuje się zazwyczaj do win niższej klasy. I choć są one z oczywistych powodów odporne na wady, które miewają korki naturalne, producenci marko
wych win czerwonych podchodzą do nich z dużą rezerwą.

js Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz