Wina na świąteczny stół

Wina na świąteczny stółOdwiecznym pytaniem polskich degustatorów jest: Jakie wino podać do śledzia?

Odpowiedź najczęściej brzmi … polskie czyste 40%. Po wielu poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że jednak jest coś. Przyjemnym dodatkiem może być wytrawne wino musujace, czyli „BRUT”, spowduje ono, że śledź będzie trochę lżejszy. Jednak najbardziej sugero­wałbym wytrawne Sherry typu Manzanilla. Specyficzne wino w smaku wręcz słone, jedyne w swoim rodzaju. Dość rzadko spotykane w Polsce, ale do nabycia w specjalistycznych skle­pach winiarskich. Niestety nie jest ono tanie, ale warto spróbować. Bardzo podkreśla smak śledzia i świetnie się z nim komponuje.

Inną rybą, pod którą nie tak łatwo dobrać odpowiednie wino, jest karp. Aby złagodzić czę­sto błotnisty smak tej ryby, pro­ponuję wytrawne bia?e wina ze szczepu Verdejo lub delikatne austriackie Gruner Veltliner o aromacie zielonych jabłek które bardzo urozmaici każde danie z karpia. Jeśli ktoś by chciał trochę poeksperymentować, ciekawym połączeniem będzie także lekkie rose ze szczepów Syrah czy Grenache.

Rozpoczynając potrawy z grzy­bów i kapusty, zmieniamy wino na czerwone. Do duszonej kapusty z grzybami widziałbym wspaniale pasującą Rioje. Wi­no to wprowadzi idealną harmo­nię między daniem a napojem – a co najważniejsze, pozwoli nam wspaniale przetrawić cięż­ki posiłek i pójść spać bez uczu­cia nadmiernego przejedzenia.

Życzę miłej świątecznej degustacji

js Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz