Odwiecznym pytaniem polskich degustatorów jest: Jakie wino podać do śledzia?
Odpowiedź najczęściej brzmi … polskie czyste 40%. Po wielu poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że jednak jest coś. Przyjemnym dodatkiem może być wytrawne wino musujace, czyli „BRUT”, spowduje ono, że śledź będzie trochę lżejszy. Jednak najbardziej sugerowałbym wytrawne Sherry typu Manzanilla. Specyficzne wino w smaku wręcz słone, jedyne w swoim rodzaju. Dość rzadko spotykane w Polsce, ale do nabycia w specjalistycznych sklepach winiarskich. Niestety nie jest ono tanie, ale warto spróbować. Bardzo podkreśla smak śledzia i świetnie się z nim komponuje.
Inną rybą, pod którą nie tak łatwo dobrać odpowiednie wino, jest karp. Aby złagodzić często błotnisty smak tej ryby, proponuję wytrawne bia?e wina ze szczepu Verdejo lub delikatne austriackie Gruner Veltliner o aromacie zielonych jabłek które bardzo urozmaici każde danie z karpia. Jeśli ktoś by chciał trochę poeksperymentować, ciekawym połączeniem będzie także lekkie rose ze szczepów Syrah czy Grenache.
Rozpoczynając potrawy z grzybów i kapusty, zmieniamy wino na czerwone. Do duszonej kapusty z grzybami widziałbym wspaniale pasującą Rioje. Wino to wprowadzi idealną harmonię między daniem a napojem – a co najważniejsze, pozwoli nam wspaniale przetrawić ciężki posiłek i pójść spać bez uczucia nadmiernego przejedzenia.
Życzę miłej świątecznej degustacji

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz