Chile to jeden z najstarszych krajów winiarskich na kontynencie amerykańskim. Winorośl pojawiła się tu w połowie XVI wieku wraz z przybyciem pierwszych hiszpańskich osadników – zdobywców Ameryki Południowej i Środkowej oraz misjonarzy. Dlatego też przez długie lata winnice znajdowały się w pobliżu klasztorów, w których wyrabiano wina mszalne.
Z czasem rozrosły się tak bardzo, że w roku 1840 Chile stało się największym producentem win w Ameryce Łacińskiej. Po 1850 r. do Chile zaczęły przybywać fale emigrantów z Włoch, Francji i Niemiec, przywożąc także sadzonki szlachetniejszych odmian, m.in. Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Riesling i Gewürztraminer, które znalazły tu idealne warunki glebowe i klimatyczne. Nowe chilijskie wina zaczęły się pojawiać na europejskich rynkach w roku 1877, zdobywając szereg ważnych nagród i powszechne uznanie wśród znawców.
Istotny jest fakt, iż Chile to jeden z nielicznych krajów, które uniknęły plagi mączniaka i filoksery. Winnice są chronione ze wszystkich stron przez naturalne bariery: pustynia Atacama od północy, Pacyfik od zachodu, lodowce Patagonii od południa i pasmo Andów od wschodu. Dzięki temu pustosząca winnice europejskie filoksera nie dotarła do Chile.
Obecnie Chile jest dziesiątym producentem win na świecie, o coraz wyższej jakości. Wśród szczepów czerwonych dominują Cabernet Sauvignon i Merlot, a wśród odmian białych: Chardonnay i Sauvignon Blanc. Swoją „drugą ojczyznę” znalazł także w tym kraju francuski szczep Carmenere (daje mocno aromatyczne wina o smaku czekolady, palonej kawy, często z dużą zawartością alkoholu), przez lata mylnie uważany za Merlot.
Docierające do Polski wina z Chile to w większości wina stołowe, ale nie tylko. Ich jakość, zazwyczaj poprawna, czasami bardzo dobra, wynika z wyjątkowo korzystnego, stabilnego klimatu i niedozwolonego w Europie nawadniania winnic. Dzięki temu wydajność uzyskiwana z hektara winnicy jest w Chile co najmniej dwukrotnie wyższa niż w Europie. Koszty pracy w tym kraju są znacznie niższe niż u nas, dlatego też wina chilijskie są tanie i co najmniej niezłe. Krótko mówiąc, pewny zakup.
Obowiązujące w Chile prawo winiarskie określa granice regionów, podregionów i stref upraw oraz listę dopuszczonych do produkcji wina szczepów winorośli. Obecnie jest ich 23. Przy produkcji wina można dodawać kwasu winnego, natomiast zabronione jest dosładzanie moszczu. Podany na butelce rocznik oznacza, że 75% winogron pochodzi z tego roku. Najwa żni ejs ze region y winiarski e Chile:
- Colchagua Valey – wcześniejszy region Rapel, podzielono ostatnio na Cochapoal i właśnie Colchagua, oba położone w dolinach rzek spływających do jeziora Rapel. Jest to obecnie najmodniejszy region winiarski w Chile o największej ekspansji, jeśli chodzi o wina jakościowe. To tu winiarze poszukując specyficznych terroirs wynajdują coraz to nowe, leżące na zboczach niewielkie enklawy opowiednie do uprawy najlepszych odmian. Warto wspomnieć, jak wielu znakomitych winiarzy buduje sławę Colchagua. Wśród nich godni zapamiętania są: Casa Lapostolle, MontGras, Vina Montes. Szczególnie polecane wino – „Montes Chardonnay 1998” – Wine Spektator – 86 pkt., ma typowy dla Chardonnay owocowy styl, ciekawie wzbogacony szczyptą wanilii. Vina Bisquertt – „Casa La Joya Reserve Merlot”, wino intensywne, o rubinowym kolorze, w aromacie dominują śliwki i czarne owoce leśne, zwłaszcza jagody, wyczuć też można nuty drewna i wanilii. Wino owocowe i skoncentrowane, o łagodnym, miękkim zakończeniu. Vina Casa Silva – warte degustacji wino „Dona Dominga Gran Reserva Carmenere 2002” – wino produkowane z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych gron. Idealnie zrównoważone, krągłe i długie. Bogaty aromat czekolady, palonej kawy, dojrzałych owoców leśnych, wzboga cony nutą korzennych przypraw i dębu.
- Aconcagua Valey – jeden z najstarszych regionów winiarskich w Chile. Początkowo uprawiano tu wyłącznie winogrona deserowe, jednak już od XIX wieku kilku plantatorów rozpoczęło uprawę szlachetnych winorośli do produkcji wina. Najlepszym producentem i najbardziej cenionym jest tu Errazuriz, który założył winiarnię w 1870 r. Stworzył on znakomite wino „Sena 2000” – jest to kupaż caberneta, merlota i carmenere. Wino bardzo eleganckie o dużym potencjale.
- Maipo Valey – najstarszy region winiarski, gdzie produkowano wielkie wina chilijskie. Już w XIX w. sadzono tu najlepsze bordoskie szczepy. To dzięki tutejszym subtelnym i łagodnym Cabernetom wina z Chile zdobyły zagorzałych zwolenników. Tacy producenci, jak Concha y Toro i Errazuriz pozyskują tu winogrona dla swoich najlepszych win. Mimo długiej historii większość tutejszych wytwórni jest bardzo nowoczesna.
- Casablanca Valey – jest to jeden z najlepszych, chłodnych regionów winogrodniczych w Chile. Wina z Casablanca słyną z czystych i świeżych aromatów. Najczęściej uprawiane szczepy winorośli to: Chardonnay, Sauvignon Blanc i czerwone Pinot Noir i Merlot.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz