Winiarska podróż po Afryce Południowej

winiarska-podroz.jpgHistoria uprawy winorośli w Af­ryce Południowej sięga połowy XVII w., kiedy pierwsi Europejczycy stanęli na południowoafrykańskiej ziemi. W 1657 roku Holender Jan Van Riebeeck zorganizował na zlecenie Kom­panii Wschodnio­Indyjskiej pier­wszą kolonię w Afryce Południowej. To właśnie on przywiózł do Kapsztadu sadzonki winorośli znad Renu (praw­ dopodobnie były to szczepy: Moscatel, Hanepoot i Steen). W 1688 r. w Afryce osiedlili się hugenoci, wypędzeni z Francji na mocy Edyktu Nantejskiego. Dzięki nim pojawiły się tu odmiany francuskie i dokonał się wielki rozwój plantacji winiarskich. Kolejny okres świetności nastąpił w okresie wojen napo­leońskich, kiedy to wina z Przy­lądka Dobrej Nadziei zastąpiły w Wielkiej Brytanii tradycyjne wina francuskie. W 1885 r.filoksera zniszczyła praktycznie wszystkie uprawy. Zostały one wprawdzie odtworzone do roku 1917, ale przemysł winiarski w RPA zaczął w pełni rozkwitać dopiero po obaleniu apartheidu.

winiarska-podroz-1.jpg Do wzrostu jakości win z RPA przyczyniły się w znacznej mie­rze duże zagraniczne inwestycje i wprowadzenie nowoczesnych metod winifikacji. W 1972 r. wprowadzono system kontroli jakości, podobny do europejskiego systemu apelacji. Po­wstało 13 regionów winiarskich, oznaczonych nazwą WO (Wines of Origin), w których ściśle przestrzega się precyzyjnie zdefiniowanych norm produkcji.

Najpopularniejszą odmianą wi­nogron w RPA jest Chenin Blanc (zwany tu Steen lub Steendruif) – szczep charakteryzuje się aromatami miodu, cytryny, wanilii i stanowi 30% upraw winorośli. Kolejnym „znakiem firmowym” tego kraju jest szczep Pinotage – krzyżówka odmian Pinot Noir i Cinsault, wyhodowana w 1925 r. przez profesora Perolda, w bukiecie mająca słodkie i jagodowe aromaty pinot oraz owocową pikantność cinsault. Czołowe miejsce wśród czerwonych odmian zajmują jednak coraz popularniejsze Cabernet Sauvignon i Merlot.

winiarska-podroz-2.jpgOgromna różnorodność win południowoafrykańskich pozostaje jedną z przyczyn ich wielkiej atrakcyjności. Winnice malowniczo zawieszone są wokół gór i linii brzegowych południowego krańca Afryki, wśród dzi­kiej flory i fauny, są także wielką atrakcją turystyczną. Jeszcze przez jakiś czas pozostaną one bogatym źródłem zdrowych, tanich (najczęściej białych) win.

Jednak ambicje nowej fali winiarzy Prowincji Przylądkowej sięgają znacznie wyżej. Najbar­dziej popularnymi producentem wina w RPA jest przede wszystkim Kanonkop Wine Esteta – mający wysoką pozycję lokalną i produkujący wina indywidualne, mocne z „dębowym” zakończeniem. Szczególnie polecane wino to „Kanonkop Cabernet Sauvignon” – ma barwę ciemnej bordoskiej czerwieni z purpurowymi refleksami. Je­go obfity bukiet przypomina czekoladę i lukrecję.

Kolejnym, bardzo znanym producentem jest Bellingham, słynący jako dobry specjalista od win czerwonych. Bellingham Shiraz 2003 r. charakterystyczny dla tego wina ma głęboki, śliwkowy kolor oraz silny, wyra­zisty bukiet z ciepłym, przydymionym odcieniem i z nutami pieprzu. Wino dobre na każdą okazję, o doskonałej strukturze i ekspresyjności.

Chciałabym naszym czytelnikom wspomnieć o mocno wybijających się na rynek dwóch producentach, którzy są godni uwagi. Pierwszy z nich to producent win RAKA – zdobywca corocznych nagród na International Wine Awards (podwójne złoto w 2004 r.). Raka posiada świetne grona rosnące w znakomitym klimacie. Znajomość siedliska i walka o jakość dają znakomite rezultaty po dziś dzień. Raka Figurehead – pełne życia harmonijne połączenie cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, pe­tit verdot i pinotage, dojrzewające w beczkach z francuskiego dębu przemawia do każdego. Łagodne, eleganckie z nie­wielkimi ilościami tanin.

Drugim, równie ważnym producentem, o którym chcę opowiedzieć i polecić zdegustowa­nie jego win, jest The Winery of Good Hope Jak sama nazwa mówi, jest to winnica z dobrą nadzieją, reprezentująca nową generację winiarzy, poszukują­ca własnego stylu. Tajemnica ich win tkwi w ostrej selekcji przeprowadzanej począwszy od krzewów, kończąc na butelkach. The Winery of Good Hope Pinotage 2006 – unikatowe wi­no uzyskane ze szczepu Pinota­ge, bogate, o nutach śliwki i ja­gody, zakończone delikatnymi tonami mięty i gożdzików. Owocowe i przyjemnie taninowe.

js Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.