Historia uprawy winorośli w Afryce Południowej sięga połowy XVII w., kiedy pierwsi Europejczycy stanęli na południowoafrykańskiej ziemi. W 1657 roku Holender Jan Van Riebeeck zorganizował na zlecenie Kompanii WschodnioIndyjskiej pierwszą kolonię w Afryce Południowej. To właśnie on przywiózł do Kapsztadu sadzonki winorośli znad Renu (praw dopodobnie były to szczepy: Moscatel, Hanepoot i Steen). W 1688 r. w Afryce osiedlili się hugenoci, wypędzeni z Francji na mocy Edyktu Nantejskiego. Dzięki nim pojawiły się tu odmiany francuskie i dokonał się wielki rozwój plantacji winiarskich. Kolejny okres świetności nastąpił w okresie wojen napoleońskich, kiedy to wina z Przylądka Dobrej Nadziei zastąpiły w Wielkiej Brytanii tradycyjne wina francuskie. W 1885 r.filoksera zniszczyła praktycznie wszystkie uprawy. Zostały one wprawdzie odtworzone do roku 1917, ale przemysł winiarski w RPA zaczął w pełni rozkwitać dopiero po obaleniu apartheidu.
Do wzrostu jakości win z RPA przyczyniły się w znacznej mierze duże zagraniczne inwestycje i wprowadzenie nowoczesnych metod winifikacji. W 1972 r. wprowadzono system kontroli jakości, podobny do europejskiego systemu apelacji. Powstało 13 regionów winiarskich, oznaczonych nazwą WO (Wines of Origin), w których ściśle przestrzega się precyzyjnie zdefiniowanych norm produkcji.
Najpopularniejszą odmianą winogron w RPA jest Chenin Blanc (zwany tu Steen lub Steendruif) – szczep charakteryzuje się aromatami miodu, cytryny, wanilii i stanowi 30% upraw winorośli. Kolejnym „znakiem firmowym” tego kraju jest szczep Pinotage – krzyżówka odmian Pinot Noir i Cinsault, wyhodowana w 1925 r. przez profesora Perolda, w bukiecie mająca słodkie i jagodowe aromaty pinot oraz owocową pikantność cinsault. Czołowe miejsce wśród czerwonych odmian zajmują jednak coraz popularniejsze Cabernet Sauvignon i Merlot.
Ogromna różnorodność win południowoafrykańskich pozostaje jedną z przyczyn ich wielkiej atrakcyjności. Winnice malowniczo zawieszone są wokół gór i linii brzegowych południowego krańca Afryki, wśród dzikiej flory i fauny, są także wielką atrakcją turystyczną. Jeszcze przez jakiś czas pozostaną one bogatym źródłem zdrowych, tanich (najczęściej białych) win.
Jednak ambicje nowej fali winiarzy Prowincji Przylądkowej sięgają znacznie wyżej. Najbardziej popularnymi producentem wina w RPA jest przede wszystkim Kanonkop Wine Esteta – mający wysoką pozycję lokalną i produkujący wina indywidualne, mocne z „dębowym” zakończeniem. Szczególnie polecane wino to „Kanonkop Cabernet Sauvignon” – ma barwę ciemnej bordoskiej czerwieni z purpurowymi refleksami. Jego obfity bukiet przypomina czekoladę i lukrecję.
Kolejnym, bardzo znanym producentem jest Bellingham, słynący jako dobry specjalista od win czerwonych. Bellingham Shiraz 2003 r. charakterystyczny dla tego wina ma głęboki, śliwkowy kolor oraz silny, wyrazisty bukiet z ciepłym, przydymionym odcieniem i z nutami pieprzu. Wino dobre na każdą okazję, o doskonałej strukturze i ekspresyjności.
Chciałabym naszym czytelnikom wspomnieć o mocno wybijających się na rynek dwóch producentach, którzy są godni uwagi. Pierwszy z nich to producent win RAKA – zdobywca corocznych nagród na International Wine Awards (podwójne złoto w 2004 r.). Raka posiada świetne grona rosnące w znakomitym klimacie. Znajomość siedliska i walka o jakość dają znakomite rezultaty po dziś dzień. Raka Figurehead – pełne życia harmonijne połączenie cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot i pinotage, dojrzewające w beczkach z francuskiego dębu przemawia do każdego. Łagodne, eleganckie z niewielkimi ilościami tanin.
Drugim, równie ważnym producentem, o którym chcę opowiedzieć i polecić zdegustowanie jego win, jest The Winery of Good Hope Jak sama nazwa mówi, jest to winnica z dobrą nadzieją, reprezentująca nową generację winiarzy, poszukująca własnego stylu. Tajemnica ich win tkwi w ostrej selekcji przeprowadzanej począwszy od krzewów, kończąc na butelkach. The Winery of Good Hope Pinotage 2006 – unikatowe wino uzyskane ze szczepu Pinotage, bogate, o nutach śliwki i jagody, zakończone delikatnymi tonami mięty i gożdzików. Owocowe i przyjemnie taninowe.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz