Francja to drugi co do wielkości producent win na świecie. Notuje się tu również jeden z najwyższych na świecie wskaźników spożycia wina. W żadnym innym kraju nie spotyka się tak wielkiej różnorodności warunków uprawy. Ta rozmaitość klimatu i podłoża sprawia, iż spotkać tu można wina o bardzo różnym charakterze: od lekkiego Beaujolais po szlachetne Burgundy i finezyjne Bordeaux. W bardzo ciepłym klimacie śródziemnomorskim powstają owocowe wina Langwedocji, natomiast na północy, w chłodnym klimacie kontynentalnym, produkuje się „króla wszelkich trunków” – szampana.
Wina francuskie to rezultat setek lat wsłuchiwania się w głosy natury. Tego nie da się odtworzyć w ciągu jednego czy dwóch pokoleń. Francuzi przez wieki robili, a wielu znawców twierdzi, że robią nadal najlepsze wina. Żaden inny naród, żadna kultura, nie zrobiły tak wiele dla rozpowszechnienia cywilizacji wina na świecie. Poczynając od technologii, selekcjonowania odmian winorośli, podstaw klasyfikacji wina, wreszcie na sztuce dobierania wina do potraw kończąc, wszędzie znajdujemy wpływy czy wręcz wzorce francuskie.
Regiony tego kraju to m.in.:
- Dolina Rodanu, która prawdopodobnie jest najstarszym regionem.
To właśnie tu powstają znakomite wina znad Cotes du Rhone takich producentów jak: Pierre Dupond „La Renjardiere Villages Rouge”, o barwie jasnoczerwonej, korzenno-owocowym aromacie, w którym dominują nuty wiśni i czarnych porzeczek. Wino pełne, bogate w garbniki, o wyrazistym charakterze. Czy też wytwórcy E. Guigal „Gigondas”- wino czerwone, głębokie, pieprzowe i solidne, leżakowane przez 3 lata w dębowych beczkach.
- Bordeaux – stolica światowego przemysłu winiarskiego.
Apelacje dla tego regionu takie jak Saint-Emilion, Pomerol czy Grave rodzą wyjątkowe grona, które po osiągnięciu dojrzałości są same w sobie klasą, której subtelna finezja i zwarta struktura nie mają sobie równych na świecie. Warto wspomnieć o typowym białym winie z Bordeaux „Chateau du Ragon”- przyjemne w degustacji, świetnie pełni rolę aperitifu, znakomicie podkreśla smak owoców morza i białych mięs.
- Langwedocja.
Winnice tego regionu liczą sobie dwa i pół tysiąca lat. W ciągu ostatnich dwudziestu lat ubiegłego stulecia status AOC przyznano dziewięciu obszarom upraw, wśród nich są m.in. Coteaux du Languedoc („Domaine L’Aigueliere Coteaux Du Languedoc”- wino czerwone wytrawne, o aromacie wiśniowo-pieprznym), Cobieres czy Saint Chinian („Jougla ST. Chinian Signee 2002” – wino pełne, klarowne z bukietem korzenno-pieprznym).
- Burgundia – powstają tu wina lekkie, ale bardzo aromatyczne.
W obrębie regionu rozmieszczone są takie sławne apelacje jak: Bourgogne („Dupond Bourgogne Rouge Pinot Noir”- czerwony, klasyczny burgund, mocny bukiet czarnej porzeczki i piżma), Chablis („Pierre Dupond Chablis Blanc”- białe wytrawne, aromatyczne wino, o mineralnym posmaku i mocnym bukiecie), Beaujolais.
- Szampania – położona w północno-wschodniej Francji jest najbardziej prestiżowym regionem winiarskim świata.
To właśnie tutaj narodziło się najlepsze wino musujące, które tylko tu wyprodukowane ma prawo nosić nazwę szampana. Wielkie i znakomite, niestety nie tanie. Któż z nas nie słyszał o szampanach Laurent-Perrier Brut (biały, wytrawny z delikatnymi refleksami jasnego złota, świeży i delikatny) czy Sas Champagne J.M. Gremillet (biały, wytrawny, który obdarza nas subtelnymi wrażeniami cytrusów i białych owoców).
IZABELA MACKIEWICZ
W tym miesiącu zajmiemy się winami z Francji, kraju, w którym są wyjątkowe warunki, by produkować wspaniałe wina.
Początki winiarstwa we Francji sięgają bardzo odległych czasów (700 lat przed narodzeniem Chrystusa). Początkowo winorośl trafiła tylko na południe kraju dzięki Grekom. W późniejszych latach wielki wpływ na rozwój winiarstwa miał Kościół, to w przyklasztornych winnicach tworzyła się francuska tradycja winiarska.
W drugiej połowie XIX w. choroby grzybowe doprowadziły do wielkich zniszczeń i francuskie winiarstwo przechodziło kryzys. Drastycznie spadła jakość i konkurencja tanich win z importu stała się groźna. Aby rozwiązać problem jakości, w latach 30. ubiegłego wieku wprowadzono prawo winiarskie, czyli system AOC (Appellation de Origine Contrôle). Ten znak na butelce gwarantuje, że wino pochodzi z określonego regionu i zostało zrobione według obowiązujących tam zasad.
Francuzi wyszli z założenia, że miejsce, gdzie powstało wino, jest ważniejsze niż rodzaj winorośli, z którego zostało wyprodukowane. Dlatego na etykietkach francuskich win rzadko znajdziemy taką informację (wyjątek stanowią wina pochodzące z Alzacji). Będzie tam natomiast rocznik, nazwa konkretnej apelacji, nazwa wina i producenta.
AOC to najwyższy stopień klasyfikacji. Nieco niżej jest raczej rzadko stosowana kategoria VDQS. Vin de pays (VdP) to wina charakterze regionalnym (odpowiednik włoskiego JGT), teoretycznie niższej jakości, ale bywają też wyśmienite. Najniższa kategoria to Vin de table (VdT), czyli popularne wina stołowe, które mogą pochodzić z dowolnego regionu. Na etykiecie takiego wina nie znajdziemy ani nazwy apelacji, ani rocznika.
Co warto wiedzieć!
Regiony winiarskie Francji
- Bordeaux
Wina czerwone z tego regionu objęte klasyfikacją AOC to kupaż (mieszanka) trzech gatunków winorośli: cabernet sauvignon (aromat czarnej porzeczki, papryki i mięty), merlot (śliwka i jeżyna), cabernet france (jeżyny, czerwona porzeczka) oraz malbec (czerwone jagody).
Wina białe (około 15% produkcji) to kupaż semillon i sauvignon blanc oraz muscadelle.
- Burgundia
Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się w tym regionie z pinot noir (aromat letnich owoców) oraz gamay (smak lekko wiśniowy), z którego powstaje słynne beaujolais.
Wina białe wytwarza się ze szczepu chardonnay.
- Dolina Rodanu
W apelacjach części północnej wina czerwone objęte klasyfikacją AOC powstają wyłącznie ze szczepu sarah (aromat pieprzu i jeżyn), a wina białe z viognier (aromat moreli) oraz marsanne (aromat migdałów).
W apelacjach części południowej czerwone wina powstają ze szczepów: grenche (wiśniowo-pieprzne), sarah, cinsalut, carignan (czerwone jagody) oraz mourvedre (lukrecja).
Wina białe: grenche blanc, clairette, bourboulenc, marsanne i viognier.
- Południowa Francja.
Wina czerwone objęte AOC produkuje się w tym rejonie ze szczepów winorośli grenache, sarah, mourvedre i carignan, a wina ob-jęte klasyfikacją VdP z merlota i caberneta sauvignon.
Wina białe (AOC) z chardonnay, marsanne, grenche blanc, muszkat, macabeo i bourboulenc.
- Dolina Loary
Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się z cabernet franc, gamay, cabernet sauvignon i pinot noir.
Wina białe (AOC) z chenin blanc, melon de bourgogne i sauvignon blanc.
- Alzacja
Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się z pinot noir, a wina białe z gewurztraminer, riesling, pinot blanc, muscat blanca, pinot gris.
- Szampania
Najwspanialsze wina musujące produkowane w tym rejonie to kupaż trzech odmian: pinot noir, pinot meunier i chardonnay.
ANDRZEJ KALIŃSKI
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz